Home > Bio

Bio

DE OFFICIELE GESCHIEDENIS VAN ZZ TURF

De oorsprong van de Drentse band ZZ TURF ligt aan het begin van de jaren tachtig in Meppel. De klasgenoten Patio Pe en Ab Binnendijk deelden behalve een levendige belangstelling voor de verborgen schatten van het boekhouden ook een liefde voor muziek. Basis voor hun projecten vormde de "Doctor Doxey’s Elixer Band", een naam ontleend aan een der belevenissen van Lucky Luke. Na het doornemen van de opgaven voor de Handelswetenschappen nam Pe de gitaar ter hand en zong Ab eenvrolijk lied. Het repertoire was deels door anderen voor hengeschreven, deels kwam het van eigen hand. Thematisch gesproken hadden de heren, onopgemerkt, een voorkeur voor liederen met een ironische ondertoon en neigende tot het cabareteske. Waagden zij zich niet aan de wilde punkmuziek, zo had deze muzieksoort wel degelijk zijn invloed: de popularisering van het gezamenlijk musiceren door dilettanten leidde voor DDEB tot electrificatie van de band.

De broer van Ab, Vokalen Rieks, die al geruime tijd nauw bij de band betrokken was geweest, kreeg als dank voor zijn promotionele diensten een plaats in het achtergrondkoor aangeboden. Hij ontwikkelde zich daar op dusdanige wijze, dat hij al snel belangrijke partijen te zingen kreeg. Rieks’ belangstelling voor de muziek was gewekt en hij kocht een saxofoon. Voor dit instrument bleek hij een bijzondere aanleg te hebben, getuige zijn studie aan het Conservatorium van Groningen enkele jaren nadien.

In het laatste, gezamenlijke jaar op de middelbare school speelden Pe, Ab en Rieks in verschillende combinaties en met anderen bij verscheidene gelegenheden. Helaas kwam aan de samenwerking een voorlopig einde, toen Ab, ingedachtig zijn voorkeuren, naar Groningen verhuisde teneinde zich verder te bekwamen in de Bedrijfskunde. Pe rekte zijn tijd aan de middelbare school nog met een jaar, Rieks had sowieso nog twee jaar voor de boeg. Tot gevolg had dit wel, dat de DDEB, niet in de laatste plaats ook aan spanningen met derden, ter ziele ging. Onverbrekelijk bleken echter de banden tussen de drie. Regelmatig troffen zij elkaar bij Ab te Groningen en wat was er leuker dan de vrolijkheid te larderen met een lied? Allen namen de gitaar ter hand en geboren was de "Schnuckesnackbar Jazzband". De goede verstaander begrijpt dat de heren in de traditie van de "Hot Club" zigeunerjazz speelden. Deze kunsten gingen zij ook op straat vertonen. Vlak voor het vertrek van Pe naar Deventer - niet in het rangschikken van cijfers maar in het rangschikken van boeken ging hij zich verder bekwamen - werd een succesvolle straattour door Nederland ondernomen.

De afstanden tussen Meppel, Deventer en Groningen bleken te groot te zijn geworden - het was in de jaren dat studenten nog niet over een OV-jaarkaart beschikten - om muzikaal iets gerichts voort te zetten. In Groningen begonnen zich echter nieuwe ontwikkelingen af te tekenen. De oom van Ab en Rieks, Ep Hill, wilde zijn levendige belangstelling voor muziek praktisch gestalte doen geven. Deze afgestudeerd pedagoog kocht vele instrumenten en koos uiteindelijk de bas tot zijn instrument. Met Piet Huese op het klavier benevens diens vocale bijdragen, Ab gitaar en zang, Ep bas en met Rieks op saxofoon en zang - terwij I de ritmes verzorgd werden door computer Gerrit Mazda - was een nieuwe huiskamerband ontstaan: "Piet Huese en zijn Bluescompanen". Lange tijd werd er geoefend, een repetitie met een echte drummer - Ger Jorna was zijn naam - luidde het einde van de Bluescompanen in. Een richtingenstrijd werd uitgevochten en het uiteindelijk resultaat was een scheuring in de band. Rieks bereidde zich, na een mislukte studie Nederlands, voor op het Conservatorium en Ep, die les had genomen bij de gerenommeerde bassist Gerard Ammerlaan, voelde zich al evenzeer aangetrokken tot de experimentelere Jazz. Ab liet zich een enkele maal door zijn familie verleiden tot deze muzieksoort, maar zich zijn beperkte mogelijkheden op de gitaar ten volle beseffend hield hij zijn aspiraties al snel voor gezien. Hij ging zich met overgave toeleggen op zijn nieuwe studiekeuze, de Duitse taal- en letterkunde.

Rieks kwam, hoewel het Conservatorium verruild hebbende voor de psychologiestudie, in het levendige circuit van de Groninger Jazz-scene te verkeren en speelde met menig bekend muzikant. Samen wet Ep speelde hij de jaren door in een jazz-ensemble, waartoe op een gegeven moment ook Patio weer toetrad. Na diens succesvolle opleiding te Deventer had Pe zich in Den Haag nog een jaar extra bekwaamd in de leeszaal. Weldra vond Pe emplooi in de Universiteitsbibliotheek van Groningen. Een hereniging van de heren hing in de lucht! Met medewerking van een zangeres en een trompettiste werd een soulband gestart. De eerste repetitie met een echte drummer - Ger Jorna was zijn naam - luidde het einde van de band in. Ondanks zijn noodlottige invloed op de anderen, kwam Ger Jorna enige tijd later met het verzoek, ter gelegenheid van de bruiloft van zijn broer een muzikaal cadeau aan te bieden. Met een prachtig bruiloftsrepertoire wisten zij de zaal en zichzelf van hun unieke samenwerking te overtuigen. Een van de songs die zij speelden was "FooI for your Stockings" van ZZ TOP. "Ditzetten we voort... zonder Ger Jorna!", zeiden de heren tot elkaar.


Eenvoudig was het niet. Ep HilI had noodgedwongen de masterclass van Ammerlaan moeten verlaten, maar revancheerde zich: hij ging zich beperken tot het spelen van de Wezenlijke Noot. Ab zat de hoge E-snaar bij het zuiver spelen in de weg. De oplossing? Verwijderen! Rieks kreeg met het vorderen der repetities steeds meer gevoel voor het stemgeluid van Billy Gibbons, zoals een geboren muzikant het betaamt. Slechts Pe kende geen problemen: vraag hem wat te spelen en hij doet het! Resteerde nog de vraag van het slagwerk. Voor de oefening op zolder voldeed de drumcomputer, echter voor het juiste ZZ-gevoel diende er een drummer gezocht te worden. Gevonden werd die in de persoon van Mente Frieso, de drummer van "Nothing but Problems". Rieks blies al jaren nuttige tonen in deze band en Mente, Lombokleraar en woonachtig in Emmen, reageerde direct enthousiast op het verzoek van ZZ TURF, zoals het stel zich inmiddels toepasselijk was gaan noemen. Met de komst van Mente kreeg de band tevens de beschikking over de prachtige oefenruimte in Witteveen nabij Westerbork. Gestadig breidde de lijst van nummers zich uit tot het avondvullend programma, dat Z Z TURF thans kan bieden. Velen in o. a . Groningen, Emmen, Meppel, Drachten en Ommen kunnen hierover meepraten.